6 april 2021
Bijwerkingen van coronavaccin bij antistollingsmiddelen?
Heb je meer kans op (ernstige) bijwerkingen van het coronavaccin als je antistollingsmiddelen gebruikt?
Het korte antwoord: nee. Toch zijn er wel dingen om alert op te zijn.
Huisarts-onderzoeker dr. Geert-Jan Geersing is gespecialiseerd in trombose: “Bij de Federatie van Nederlandse Trombosediensten krijgen we veel mails over het vaccin en antistollingsmiddelen, soms ook van professionals van trombosediensten en de GGD. Het is jammer dat er soms onzekerheid is. Het is pertinent onjuist dat het vaccin niet veilig is als je antistollingsmiddelen slikt. Vaccineren is voor deze groep vaak juist extra belangrijk.”
Mensen met een hoger tromboserisico lijken tot nu toe geen groter risico op ernstige vormen van corona te hebben.
“Voor zover we weten inderdaad niet. Maar mensen die antistollingsmiddelen slikken, hebben vaak meer gezondheidsproblemen. Ze kunnen juist wel kwetsbaarder zijn voor corona. We weten ook nog niet genoeg over de tromboses die bij ernstige corona soms optreden.”
Over welke bijwerking maken mensen zich zorgen?
“Mensen denken soms aan heel ernstige bijwerkingen, maar er is eigenlijk maar één bijwerking waar je meer kans op hebt als je antistolling slikt: een bloeding. De vaccinatie bestaat uit een prik in de armspier. Als je daar een bloeding krijgt, is dat vervelend en je kunt er lang last van houden. Maar: het is niet levensbedreigend en je wordt niet ziek. Bovendien kun je veel doen om dit te voorkomen.”
Wat moet je dan doen?
“Het belangrijkste: lang drukken op de plek van de prik. Niet wrijven. Gewoon een doekje erop en 10 à 15 minuten je hand erop drukken, zodat de bloeding stopt. Verder zijn er aparte voorzorgsmaatregelen voor de verschillende soorten antistollingsmiddelen: VKA’s en DOAC’s.”
Wat moeten mensen doen die VKA’s gebruiken, dus antistollingsmiddelen waarbij ze hun INR-waarde moeten meten?
“Als je laatste INR-waarde 3,5 of lager is, kun je gewoon een afspraak maken voor een vaccinatie. Is je INR-waarde hoger? Dan is het goed om met de trombosedienst eerst te zorgen dat je INR-waarde laag genoeg is.”
Wat moeten mensen doen die DOAC’s slikken, dus de nieuwe soort antistollingsmiddelen, waarbij je geen contact hebt met de trombosedienst?
“Vaak slikken mensen ofwel 1 pil, ofwel 2 pillen per dag. Zorg dat je zo lang mogelijk na het slikken van de eerste pil je vaccinatie krijgt. De kans op een bloeding is dan het laagst. Vaak is ’s middags dus het beste moment.”
Dr. Geert-Jan Geersing is huisarts bij het OLVG in Amsterdam en onderzoeker aan het UMC Utrecht. Hij zit bovendien in het bestuur van de Federatie van Nederlandse Trombosediensten (FNT).
Tips: Antistollingsmiddelen en veilige vaccinatie
- Altijd: druk 10 tot 15 minuten op de prikplek, niet wrijven!
- Gebruikt u een VKA en is uw laatste INR-waarde onder de 3,5? Dan kunt u zich laten vaccineren. Is de INR-waarde hoger? Overleg met de trombosedienst en zorg dat de waarde eerst laag genoeg is.
- Gebruikt u een DOAC? Plan de afspraak niet vlak na het innemen van uw medicijn, maar ruim erna. Slikt u 2 pillen per dag? Ga dan als het bijna tijd is voor de tweede pil. Vaak is ’s middags het beste moment.
Als u een afspraak maakt voor uw coronavaccinatie, wordt dit met u besproken.
Meer vragen over het coronavaccin en antistollingsmiddelen?
Heeft u vragen over het coronavaccin in uw situatie? Op de brief met de uitnodiging voor de vaccinatie staat het telefoonnummer van de GGD dat u kunt bellen. U kunt natuurlijk ook het algemene nummer van de corona-informatielijn bellen: 0800 1351.