De pil & trombose: meer informatie
Wat is trombose?
Bij trombose sluit een bloedprop een bloedvat af, bijvoorbeeld in een been, in de longen of in de hersenen. Dit kan vervelende en gevaarlijke gevolgen hebben. Het is daarom belangrijk om alert te zijn op de symptomen van trombose.
Kans op trombose door de anticonceptiepil
De anticonceptiepil is een van de meest betrouwbare middelen om zwangerschap te voorkomen. Voor velen is de pil een goede en veilige keuze. De hormonen in de pil verhogen echter het risico op trombose. Hoe hoog dat risico is hangt af van het soort pil, en andere risicofactoren. Het tromboserisico is het hoogst in de eerste jaren na de start van de pil. Daarna neemt het risico op trombose toe met de leeftijd, vanaf een jaar of 35.
Soorten anticonceptiepillen
De meest gebruikte anticonceptiepil is de combinatiepil. Combinatiepillen worden ingedeeld in generaties. Tussen de generaties zit een verschil in risico op trombose.
- Tweede generatie: met levonorgestrel, norethisteron of norgestimaat. Geeft in vergelijking met andere combinatiepillen het laagste risico op trombose.
- Derde generatie: met desogestrel, gestodeen of cyproceteronacetaat. Het risico is bijna 2 keer zo hoog als bij de tweedegeneratiepil.
- Vierde generatie: met drospirenon of diënogest zorgt voor een verhoogd risico op trombose, vergelijkbaar met de derdegeneratiepil.
Andere anticonceptiemiddelen
Naast de combinatiepil zijn er meer anticonceptiemiddelen die hormonen bevatten. Net als de combinatiepil zijn dit betrouwbare anticonceptiemiddelen, als zij op de goede wijze worden gebruikt.
- De anticonceptiepleister en anticonceptiering: het risico op trombose is vergelijkbaar met de derde en de vierde generatiepil.
- De minipil, hormoonspiraal en het hormoonstaafje: deze anticonceptiemiddelen, en ook de hormoonvrije koperspiraal, geven geen verhoogd risico op trombose.
- Het is onduidelijk of de prikpil een verhoogd risico op trombose geeft. De prikpil wordt wel afgeraden bij vrouwen die op dat moment trombose hebben.
Overleg met je huisarts welk anticonceptiemiddel geschikt is voor jou
Bij de keuze voor een anticonceptiemiddel is het belangrijk een goede afweging te maken. Dit hangt vooral samen met je leeftijdsfase en persoonlijke voorkeuren.
- Komt trombose in je familie voor? Overleg met je huisarts welk anticonceptiemiddel geschikt is.
- Ouder dan 35 jaar? Overweeg een alternatief voor de anticonceptiepil, zoals een spiraaltje.
- Trombose gehad? Gebruik dan geen combinatiepil of prikpil
Risicofactoren
Hoe meer risicofactoren, hoe groter de kans op trombose: Herken je één of meer van deze risicofactoren? Dan is het belangrijk om dit met je huisarts te bespreken als je de pil gebruikt of wilt gaan gebruiken.
- Je hebt eerder een trombose gehad.
- Iemand in je naaste familie (je moeder, vader, broer, zus) heeft eerder een trombose gehad.
- Je hebt een erfelijke aanleg voor trombose
- Je hebt ernstig overgewicht.
- Je rookt of hebt gerookt.
- Je bent ouder dan 35 jaar. Het risico op trombose neemt toe met de leeftijd.
Gebruik je de pil? Let dan ook op deze risicofactoren:
- Je hebt recent een lange (vlieg)reis gemaakt.
- Je bent recent geopereerd.
- Je bent bedlegerig of houdt rust, bijvoorbeeld bij een verstuikte enkel of een botbreuk
- Je bent net bevallen. In de eerste zes weken na de bevalling is het risico op trombose groter.
Meer informatie over trombose door de anticonceptie?
Vraag hier de uitgebreide brochure aan.