fbpx
Vragen over trombose

Andere vragen over trombose

Kan ik een tatoeage laten zetten als ik antistollingstabletten slik?

Een tatoeage op zich is geen probleem. Bij het zetten van een tatoeage mag de INR echter niet te hoog zijn. De hoeveelheid antistollingstabletten moet vooraf door de trombosedienst worden aangepast. Als u kortgeleden trombose hebt gehad, kunt u het zetten van een tatoeage het beste uitstellen. Vraag hierover advies aan de trombosedienst. Als u een grote kans hebt op het optreden van een trombose moet de ingreep mogelijk overbrugd worden met LMWH-injecties.

> Lees hier enkele vragen en antwoorden over de INR-waarde

Kan ik sporten beoefenen zoals waterskiën en sky-diving?

Neem geen onnodige risico’s. Sporten waarbij de kans op verwondingen aanwezig is, geven meer kans op ernstige bloedingen. Blijvende schade kan hiervan het gevolg zijn. Oriënteer u goed op de risico’s voordat u dit soort sporten gaat beoefenen.

Wat moet ik doen bij een darminfectie?

Vraag zo snel mogelijk advies aan een arts. Darminfecties kunnen hevige diarree geven. In geval van diarree kan uw INR ernstig verstoord raken. Behandeling van de diarree is dus heel belangrijk. Ook de voorgeschreven geneesmiddelen kunnen de INR beïnvloeden. Vraag dus zo snel mogelijk advies aan een arts en meld hierbij dat u antistollingsmedicijnen gebruikt. Extra controle van de INR is noodzakelijk.

> Lees hier enkele vragen en antwoorden over de INR-waarde

Wat moet ik doen bij tijdsverschillen?

Bij langdurig verblijf in een andere tijdzone is aanpassing wenselijk. Bij kortdurende tijdsverschillen kunt u zich het beste houden aan het voorgeschreven ritme en de tijden in Nederland. Wanneer u langdurig verblijft in een andere tijdzone kunt u beter de tabletten innemen op hetzelfde moment van de dag (lokale tijd) als u in Nederland gewend bent. Doordat u dan uw dagelijkse gewoonte aanhoudt, hebt u minder kans dat u de tabletten vergeet. Vraag voor vertrek aan uw trombosedienst hoe u het tijdstip van inname omzet naar een andere tijdzone.

Hoe moet ik omgaan met hoogteverschillen?

Langdurig verblijf boven 3.000 meter vraagt om extra controle. Hoogteverschillen op zich vragen geen speciale aanpassing. Bent u langdurig boven een hoogte van 3.000 meter, dan kan uw INR hoger worden en is extra controle wenselijk (bijvoorbeeld met behulp van zelfmeetapparatuur). Wees u bewust van het gevaar van ongevallen met risico op een bloeding als u bergsporten beoefent.

Mag ik duiken met trombose?

Nee. Bij het gebruik van antistollingsmiddelen zijn duiken en diepzeeduiken niet toegestaan. Al op 5 meter diepte hebt u risico op oog- en oorbloedingen. U mag wel snorkelen aan de oppervlakte, tot een diepte van maximaal 3 meter.

Mag ik van de sauna gebruikmaken?

Met toestemming van uw behandelend specialist is saunabezoek toegestaan, maar niet tijdens de eerste twee maanden van de antistollingsbehandeling. Saunabezoek in de eerste twee maanden na het doormaken van een trombose wordt afgeraden. Na deze periode zijn geen schadelijke effecten bekend van saunabezoek.

Mag ik alles eten en drinken tijdens mijn vakantie?

Volg zoveel mogelijk uw normale eetpatroon. Wijk niet te veel af van uw normale eetpatroon. Vermijd ook alcohol. De Gezondheidsraad raadt het gebruik van alcohol af.

> Lees hier meer over voeding en trombose

Mag ik in de zon liggen en hoelang?

Er kunnen bezwaren bestaan tegen langdurig zonnebaden. Wat betreft trombose zelf zijn er geen bezwaren. Maar het kan zijn dat de reden van uw antistollingsbehandeling langdurig zonnebaden niet toestaat. Overleg hierover met uw behandelend specialist.

Mag ik vliegen als ik onder controle ben van de trombosedienst?

Als u goed bent ingesteld op antistollingsmedicijnen mag u vliegen; ook langere vluchten zijn toegestaan. U moet wel toestemming hebben van uw behandelend specialist. Het is van groot belang dat u de voorschriften van de trombosedienst en uw behandelend specialist nauwkeurig opvolgt. Ook moet u tijdens de vlucht voldoende water drinken. Drink geen alcohol en koffie. Lees hier meer tips

Waar kan ik informatie krijgen over controleadressen in het buitenland?

Bij uw trombosedienst. Vrijwel alle ziekenhuizen in het buitenland kunnen uw INR bepalen. Zorg dat u de adressen weet van de ziekenhuizen in de buurt van uw bestemming. Een aantal adressen in het buitenland zijn via de website van de Federatie van Nederlandse Trombosediensten beschikbaar. Het laboratorium van het ziekenhuis kan uw INR bepalen en u kunt de INR doorgeven aan uw trombosedienst. U krijgt dan van uw eigen trombosedienst advies over het doseringsschema. Overleg deze procedure vooraf met uw trombosedienst en maak hierover duidelijke afspraken.

> Lees hier meer over de trombosedienst

Is controle bij andere trombosediensten in Nederland mogelijk als ik in Nederland met vakantie ga?

Ja. U kunt zich in Nederland bij elke trombosediensten laten controleren. Voor het adres en telefoonnummer van de trombosedienst in de buurt van uw verblijfplaats verwijzen wij u naar de zoekfunctie op de site. Het programma geeft dan de trombosedienst weer die in de betreffende gemeente actief is.

> Lees hier meer over de trombosedienst

Kan ik met vakantie als ik trombose heb?

Ja, maar overleg eerst met uw arts als u net trombose hebt gehad.
Hebt u recent een trombose gehad, overleg dan met uw arts over uw vakantie. Het kan zijn dat nog intensieve controle door de trombosedienst nodig is en extra controles op uw vakantieadres. Bent u reeds onder controle, bespreek dan met uw trombosedienst uw vakantieplannen en de mogelijkheden voor dosering over de vakantieperiode heen of eventueel controle elders.

> Lees meer over (lang) reizen en tromboserisico’s

Wilt u meer lezen over Trombose op vakantie?


In deze folder Trombose op Vakantie vertellen we u:

✓ wat trombose is
✓ de risicofactoren van trombose op vakantie
✓ hoe je trombose kunt herkennen en de kans erop verkleinen.

Download hier onze gratis folder