fbpx
compressie sok kous

Gevolgen trombosebeen

Als een bloedstolsel een bloedvat in het been afsluit, spreken we van een trombosebeen. Een niet behandeld trombosebeen kan ernstige gevolgen hebben en leiden tot bijvoorbeeld een longembolie.

Trombosebeen

Bloedstolsels kunnen aderen in het been afsluiten. Als dit in één van de grotere beenaders gebeurt, ontstaat een trombosebeen. Dit kan gebeuren als iemand veel in bed ligt, bijvoorbeeld na een operatie. De bloedstroom is daardoor trager. Het bloed kan niet wegstromen en het been gaat opzetten en pijn doen. Een trombosebeen kan grote gevolgen hebben.

Longembolie

Het bloedstolsel in de benen kan losschieten en, nadat dit het hart gepasseerd heeft, vastlopen in een van de longslagaders. Dit heet een longembolie. Door de blokkade in de longslagader kan er naar het achterliggende longweefsel geen bloed meer stromen en zal het weefsel afsterven. De ernst van een longembolie hangt af van de grootte van de embolie. Bij een grote longembolie wordt een gedeelte van de bloedsomloop geblokkeerd. Dit kan grote gevolgen hebben. Belangrijk is dat de uitbreiding van de trombose zo snel mogelijk wordt gestopt. Hiervoor kan in de acute situatie heparine of laagmoleculair gewichtsheparine gegeven worden om uitbreiding van het stolsel tegen te gaan. Voor de behandeling op lange termijn kunnen zwaardere antistollingsmiddelen worden voorgeschreven.

Posttrombotisch syndroom (PTS)

Het stolsel dat bij de diepveneuze trombose is ontstaan kan op den duur de klepjes in de ader aantasten. Normaal gesproken zorgen de klepjes ervoor dat het naar het hart terug gepompte bloed niet terugstroomt als men rechtop staat. Als de klepjes door een diepveneuze trombose niet meer goed functioneren kan het bloed gemakkelijk terugstromen. Hierdoor neemt de druk op de aders en kleine haarvaatjes toe en staat het bloed als het ware stil in gedeelten van de ader, waar ze ontstekingsreacties geven. Als dit gebeurt, is er sprake van het posttrombotisch syndroom (PTS).

Klachten die u bij een posttrombotisch syndroom kunt ervaren zijn:

  • Een zwaar, moe gevoel of kramp in het aangedane lichaamsdeel
  • Vochtophoping (oedeem), die meestal in de loop van de dag toeneemt
  • Bruine verkleuringen op de huid
  • Eczeem
  • Spataders
  • Een dunne glanzende huid
  • Witte verkleuringen van de huid
  • Moeilijk genezende wonden (open been)

Door een effectieve behandeling van diepveneuze trombose is het ontstaan van een posttrombotisch syndroom in de meeste gevallen te voorkomen. Belangrijk onderdeel daarbij vormt de zogenaamde compressietherapie met behulp van steunkousen. Als eenmaal een posttrombotisch syndroom is ontstaan, is deze nooit meer helemaal te genezen

Slagaders in de benen 

Bloedstolsels kunnen ook een slagader in uw been helemaal of gedeeltelijk afsluiten. De spieren in uw benen ontvangen dan minder bloed en dus minder zuurstof. Tijdens het lopen ervaart u een stekende pijn, welke overgaat als u stilstaat. Dit fenomeen is ook wel bekend onder de naam ‘etalagebenen’. Als er een slagader in uw been geheel of gedeeltelijk is afgesloten, kan een specialist op u op verschillende manieren behandelen: een bloedvatomleiding om de vernauwing heen, een kunststof vat vervangt het slechte stuk bloedvat of een opgeblazen ballonnetje op de plaats van de vernauwing heft de vernauwing op (dotteren). Ook kunnen er medicijnen voorgeschreven worden, zoals bloedplaatjesremmers of zwaardere antistollingsmedicijnen.

Longembolie brochure

Vraag de gratis brochure over longembolie aan.

In de brochure leest u onder andere:

   Longembolie helder uitgelegd
   Ervaringsverhalen van patiënten
   Specialist aan het woord
  Nieuwe longembolie voorkomen

Vraag de brochure aan