16 mei 2024
Dr. Irene Klaassen wil de juiste dosis antistollingsmedicatie voor baby’s onderzoeken
‘In mijn werk zie ik regelmatig dat zieke baby’s ook nog trombose hebben.’
Baby’s die te vroeg of ernstig ziek worden geboren, lopen door hun behandeling het risico op een levensbedreigende trombose. Om de trombose op te ruimen krijgen zij antistollingsmedicatie, maar de juiste dosis voor baby’s is eigenlijk nooit onderzocht.
Op zoek naar de optimale behandeling voor te vroeg geboren baby’s
De hoeveelheid antistollingsmedicatie die baby’s nu krijgen, is gebaseerd op doseringen voor volwassenen. Maar bij baby’s is de werking van medicatie anders dan bij volwassenen, doordat hun nieren en lever anders werken. Deze kwetsbare groep loopt zo dus het risico op onderbehandeling door een te lage dosis of een grote bloeding door een te hoge dosis. Zo’n bloeding geeft een leven lang schade en kan soms zelfs levensbedreigend zijn.
Dr. Klaassen is kinderarts in het Amsterdam UMC en wil onderzoeken wat de beste opties voor de baby’s zijn. Ze vertelt:
“Hiervoor onderzoeken we de bloedverdunner nadroparine in drie groepen zieke en te vroeg geboren baby’s bij wie we de effecten van de hoeveelheid antistollingsmiddelen bij gaan houden. We volgen ze intensiever en controleren hun bloed op een aantal meetpunten. In mijn werk zie ik regelmatig dat zieke baby’s ook nog trombose hebben. Bij trombose denkt iedereen aan volwassenen. Kinderen hebben hun hele leven nog voor zich, die wil je de gevolgen van trombose besparen. Daarom is die optimale behandeling zo belangrijk.”
Met uw gift maakt u een groot verschil!
Draag ook bij aan een toekomst zonder trombose. Steun onderzoek naar een betere behandeling van trombose en betere medicijnen om trombose te behandelen en te voorkomen.
Stop de prop. Stop trombose.