27 juni 2023
Eline kreeg een herseninfarct
Eline Zwinenberg (37) was 22 toen ze te maken kreeg met trombose. “Bij een gezonde jonge meid verwacht je op die leeftijd geen trombose. Ik had een gekneusde enkel opgelopen door een val. Door het vele stilzitten van de pijn, werd mijn enkel op een gegeven moment ook rood glanzend. Omdat het weekend was, ben ik samen met mijn moeder naar het ziekenhuis gegaan. Mijn bloed werd geprikt en ik had een licht verhoogde trombosewaarde. De arts zag daar op dit moment geen probleem in. Normaal gesproken moet je zes maanden worden behandeld met bloedverdunners als je trombose hebt. Omdat ik jong en gezond was, ben ik behandeld met één tromboseprikje.”
Aangeboren hartafwijking
“Achteraf bleek dat dat me bijna fataal is geworden. Naast de trombose bleek ik ook een kleine aangeboren hartafwijking te hebben: patent foramen ovale (PFO). Bij een PFO zit er een kleine opening in het tussenschot tussen de rechter- en linkerboezem in het hart. Ongeveer 20-25% van de volwassen bevolking heeft deze hartafwijking. Een bloedstolsel kan gaan zwerven en bij je hart terechtkomen. Omdat ik die kleine hartafwijking had, is mijn trombose via mijn hart in mijn hersenen terechtgekomen. Het gevolg was een herseninfarct. Dat verwacht je niet op 22-jarige leeftijd. Eenmaal in het ziekenhuis hadden de artsen dat ook niet verwacht. Met als gevolg dat ik niet direct de juiste behandeling kreeg, behorend bij de uiteindelijke diagnose.
Second opinion
Mijn vader kon de gehele gang van zaken niet accepteren. Het eerste ziekenhuis die mij heeft behandeld voor de gekneusde enkel en later ook het herseninfarct, kon geen verklaring vinden. Daarom ben ik met hem onder andere in Utrecht geweest om een verklaring te vinden. Deze arts vond bovenstaande verklaring. Daarna volgde een arts in Amsterdam. De arts in Amsterdam heeft mijn hele verhaal onderzocht en concludeerde dat wanneer ik wel was behandeld voor mijn trombose, de kans 80% kleiner was geweest dat ik een herseninfarct zou hebben gehad. Dit was een second opinion, omdat mijn vader inmiddels een rechtszaak wilde aanspannen tegen het eerste ziekenhuis. Van een rechtszaak is het nooit gekomen, we strandden al bij een rechtsbijstand.
Niet aangeboren hersenletsel
Daarom deel ik mijn verhaal, want trombose is natuurlijk niet leuk, maar een herseninfarct is nog veel minder leuk! Als je een herseninfarct krijgt, heb je daarna vaak niet aangeboren hersenletsel. Dat leidt tot diverse beperkingen zoals in mijn geval snel vermoeid en problemen met concentratie. Daarnaast heb ik er ook lichamelijke beperkingen aan overgehouden. Mijn rechterarm en -been kan ik niet meer volledig gebruiken.
Mijn oproep is daarom ook, ook al ben je jong en heb je trombose: laat je behandelen met antistollingsmedicatie voor een half jaar. Na een half jaar ben je als het goed is van je klachten af. Mijn klachten zullen de rest van mijn leven blijven. En dat wil je ook niet!”
Met uw gift maakt u een groot verschil!
Draag ook bij aan een toekomst zonder trombose. Steun onderzoek naar een betere behandeling van trombose en betere medicijnen om trombose te behandelen en te voorkomen.
Stop de prop. Stop trombose.