5 februari 2018
Impact van trombose op je leven
Desirée Boon kreeg op haar 23e trombose in haar been. In haar verhaal vertelt ze welke impact trombose op haar leven heeft gehad.
Wanneer kreeg je trombose?
Op 24 juli 2017 werd ik wakker met een pijnlijk en dik been. Ik had de week ervoor al last van mijn been en onderrug en besloot de fysiotherapeut te bellen. Precies op die dag zouden mijn collega en ik namelijk starten met de opbouw van ons eigen evenement, dus ik hoopte op een effectieve behandeling. Toen ik uit bed stapte kon ik niet meer op mijn been staan en besloot ik toch maar de dokter te bellen. De dokter vertrouwde het niet en ik werd doorverwezen naar het ziekenhuis in Den Helder.
Stolsel van knie tot navel
Na allerlei onderzoeken werd ik doorverwezen naar het ziekenhuis in Alkmaar. Ruim 10 uur na het huisartsenbezoek kwam de uitslag: trombose, met een stolsel van mijn knie tot mijn navel. De dag erna moest ik wachten op een apparaat uit Antwerpen voor een speciale behandeling. De eerste keer op de operatietafel kreeg ik vanaf mijn knie een buisje in mijn ader, dat met behulp van het apparaat drie dagen lang antistolling en geluidsgolven afgaf. Het inbrengen van dit buisje was erg pijnlijk; er was weinig ruimte meer over door al het stolsel. Tijdens deze operatie kwamen de artsen erachter dat mijn aderstelsel afwijkt. Gewoonlijk komen de aders uit het linker- en het rechterbeen bij elkaar in de buik. Bij mij komen ze pas samen bij mijn nier. De artsen denken dat hierdoor het stolsel in meerdere jaren is ontstaan.
Stent van 10 centimeter
Tijdens de laatste operatie heb ik een stent gekregen op het weke deel van de ader. Deze stent van 10 centimeter moet ervoor zorgen dat mijn ader op dit stuk in ieder geval openblijft. Na de operatie zag ik het evenement waar ik aan mee zou werken wel heel dichtbij komen. Ik zette alles op alles om naar huis te kunnen voordat dit evenement voorbij was. Gelukkig gaf de arts mij groen licht en kon ik na de reis naar Texel vanuit de rolstoel het Beach Food Festival eventjes meemaken.
Steunkous op je 23e
Bij mijn ontslag uit het ziekenhuis gaf de arts aan dat ik alles weer kon doen, zolang ik maar niet mijn eigen grenzen overging. Ik heb een weekje rust genomen en ben daarna weer fulltime aan de slag gegaan. Al snel voelde ik me alsof er niets was gebeurd. Sinds vier maanden draag ik een steunkous (niet heel sexy als je 23 bent), omdat mijn been nog regelmatig dik en pijnlijk wordt. Iedere arts waar ik afgelopen tijd bij op controle kwam zei iets anders over de oorzaak, het gebruik van mijn steunkous en het gebruik van antistollingsmedicatie. Sinds afgelopen maand ben ik daarom onder controle bij een professor van de VU in Amsterdam om te kijken wat het posttrombotisch syndroom voor mij in de toekomst gaat betekenen.
De impact van trombose op je leven?
Hoe cliché ook, door trombose heb ik geleerd hoe kwetsbaar je als mens kunt zijn. In het dagelijks leven probeer ik meer stil te staan bij alles wat het leven mij geeft. Ik ben nu beter geworden in het stellen van prioriteiten, want het leven kan zomaar voorbij zijn.
———-
Wilt u ook uw ervaringen met trombose delen op onze website? Stuur dan in het kort uw verhaal met als onderwerp “Mijn verhaal” naar tsn@trombosestichting.nl.