fbpx
Patiëntverhaal - Irene Agterbosch

9 september 2024

Irene kreeg een sinustrombose tijdens haar reis in Indonesië

‘Ik probeer de risico’s voor een nieuwe trombose klein te houden, maar tegelijkertijd wil ik ook blijven reizen. Dit is een stressvolle combinatie.’

Irene Agterbosch (19) vertrok vorig jaar naar Australië om daar zes weken rond te reizen. Na Australië vloog zij door naar Bali, Indonesië. Na anderhalve week op Bali kregen zowel Irene als haar twee vrienden een voedselvergiftiging. Terwijl haar vrienden zich na een paar dagen beter begonnen te voelen, ging het bij Irene alleen maar bergafwaarts. “Ik kreeg hele heftige hoofdpijn, waar ik nog weken last van had.”

Onverklaarbare hoofdpijn
“Vorig jaar, in 2023, was ik op Bali nadat ik eerst zes weken in Australië had rondgereisd. Na anderhalve week op Bali kregen zowel ik, als mijn twee vrienden helaas een voedselvergiftiging. Een paar dagen gingen voorbij en mijn vrienden begonnen zich weer beter te voelen. Bij mij ging het alleen maar bergafwaarts. Ik kreeg heftige hoofdpijn die nog weken zou aanhouden. Ik kon geen eten en drinken meer binnenhouden. In Denpasar, de hoofdstad van Bali, besloot ik naar de dokter te gaan. Ik werd uitgebreid onderzocht, maar ze konden helaas geen oorzaak vinden. Ik kreeg een vochtinfuus toegediend en een heleboel medicatie mee. Die avond ging het nog steeds niet beter, dus raadde de dokter aan om naar de spoedeisende hulp te gaan.

Op de spoedeisende hulp werd ik al snel opgenomen. Ook hier konden ze geen oorzaak vinden. Na vijf dagen opgenomen te zijn in het ziekenhuis, ben ik met veel pijnstillers ontslagen uit het ziekenhuis. De diagnose? Spanningshoofdpijn.”

Geen spanningshoofdpijn, maar sinustrombose
“Drie dagen later vloog ik terug naar Nederland, waar de hoofdpijn alleen maar erger werd. Drie dagen na mijn terugkomst in Nederland, ging ik naar de spoedeisende hulp. Daar werd gelukkig meteen een CT-scan met contrastvloeistof van mijn hersenen gemaakt. Toen bleek al snel dat ik geen spanningshoofdpijn had, maar een Cerebrale Veneuze Sinustrombose (CVST). Ik werd meteen in het ziekenhuis opgenomen op de afdeling neurologie en ik begon diezelfde dag aan de bloedverdunners. Die bloedverdunners heb ik een halfjaar geslikt. Afgelopen december mocht ik daar gelukkig mee stoppen.

Mijn trombose is veroorzaakt door een combinatie van verschillende risicofactoren. Ik heb Factor V Leiden, ik slikte de anticonceptiepil, ik had verschillende (lange) vluchten gehad én ik was uitgedroogd door de voedselvergiftiging.”

Impact en gevolgen
“De eerste grote impact van de trombose was de hoofdpijn die pas na een maand ná mijn diagnose afnam. Tot die tijd kon ik weinig doen. Ik heb verder niet hoeven te revalideren, omdat ik gelukkig nooit een hersenbloeding of epileptische aanval heb gehad door de sinustrombose.

Sinds de sinustrombose merk ik dat ik meer moeite heb met me concentreren en dat ik bij te veel prikkels hoofdpijn krijg. Afgelopen jaar ben ik weer twee maanden op reis geweest in Azië. Toen merkte ik pas echt de mentale impact die de trombose op me heeft gehad. Ik was erg bang dat het nog een keer zou gebeuren. Dit was enorm stressvol.”

Betere voorlichting
“Mijn trombose had naar mijn idee wellicht voorkomen kunnen worden als ik destijds niet aan de anticonceptiepil was gegaan. Ik zou graag zien dat er voorzichtiger wordt omgegaan met het uitschrijven van de pil en dat er meer voorlichting komt over andere anticonceptiemiddelen. Als er in je familie trombose voorkomt, kan het verstandiger zijn om voor een alternatief anticonceptiemiddel te kiezen. Ik zou willen dat ik het anders had aangepakt.

Ik vind het heel belangrijk dat er meer bewustwording wordt gecreëerd rondom de risicofactoren van trombose. Zo kunnen mensen wellicht voorkomen dat dit hen ook overkomt.”

Met uw gift maakt u een groot verschil!
Draag ook bij aan een toekomst zonder trombose. Steun onderzoek naar een betere behandeling van trombose en betere medicijnen om trombose te behandelen en te voorkomen.

Stop de prop. Stop trombose.

Start doneren

Deel uw verhaal met ons!
Wij zijn het hele jaar op zoek naar mensen die bereid zijn hun ervaring met trombose te delen. We gebruiken deze verhalen voor ons magazine, de digitale nieuwsbrief, website en sociale media. We hebben nu een eenvoudig formulier gemaakt om het delen van uw verhaal zo gemakkelijk mogelijk te maken. U kunt u hier aanmelden.