3 oktober 2018
Topsporter Remco (45 jaar) kreeg een trombosebeen
Ieder uur krijgen 11 mensen trombose!
Kunt u zich voorstellen dat u een trombose krijgt? Het overkwam Remco Grasman (45 jaar). Lees hier zijn verhaal.
“Mijn naam is Remco Grasman 45 jaar oud. Mijn hele leven doe ik fanatiek aan sport, met name de duursporten zoals hardlopen en wielrennen.”
Bekijk hier zijn verhaal
Voor de tweede keer Nederlands Kampioen
“In 2016 begon ik weer vol goede moed aan het wielerseizoen. Het ging goed allemaal en in juni dat jaar werd ik voor de 2de keer Nederlands Kampioen tijdrijden bij de renners zonder contract. De maanden daarna ging de conditie langzaam achteruit en mijn rechter kuit werd dikker. Veel aandacht schonk ik er niet aan, want ik weet dat mijn rechter been beter ontwikkeld is. Wel maakte ik me zorgen om de achteruit gang in conditie. In augustus toch maar naar de huisarts gegaan met “vage” klachten. De huisarts gooide het op stress.”
In het ziekenhuis werd een trombosebeen en een longembolie geconstateerd
“Uiteindelijk heb ik het seizoen op karakter afgemaakt. Pas eind oktober, toen ik met een fietsritje bezig was, kreeg ik een hele erge pijnscheut door mijn, toen nog dikkere, kuit. Mijn hartslag was ook veel hoger dan normaal. Eenmaal thuis gekomen heb ik mijn trainer/sportarts geraadpleegd. Hij dacht gelijk aan trombose en stuurde me naar de huisartsenpost omdat het weekend was. De arts ter plekke dacht niet direct aan trombose, maar wilde dit wel uitsluiten met een bloedtest. Ik moest naar het ziekenhuis en daar bleek ik dus een trombosebeen te hebben en een longembolie. Ik heb een week in het ziekenhuis gelegen.”
Topsporter met longembolie
“Het lastige is dat alles wordt gemaskeerd als je in goede conditie bent. Ik bedoel daarmee dat een (top)sporter met een longembolie eigenlijk nog in een uitstekende conditie is. Uit het ziekenhuis gekomen ben ik gelijk weer gaan bouwen aan de conditie.”
Sterker dan ooit
“Vol goede moed was ik inmiddels begonnen aan seizoen 2017. Ik was sterker dan ooit. Twee weken voor het Nederlands Kampioenschap tijdrijden mocht ik stoppen met de antistolling medicijnen. Tijdens het NK voelde ik me slecht en voelde weer dat het mis was. Inderdaad, ik had weer een longembolie. Nu dus levenslang aan de antistolling.”
De onduidelijkheid maakt me kwetsbaar
“Tot op de dag van vandaag is het niet duidelijk wat de oorzaak was van die trombose. Dat is wel iets wat me kwetsbaar maakt. Ook (top)sporters kunnen er door getroffen worden! Neem klachten dus serieus en blijf de huisarts ermee lastig vallen als die het niet serieus neemt!”
Lees ook andere patiëntenverhalen
Wilt u ook uw ervaringen met trombose delen in onze brochures, nieuwsbrief en op onze website? Stuur dan in het kort uw verhaal met als onderwerp ‘Mijn verhaal’ naar tsn@trombosestichting.nl.
Gebruikt u bloedverdunners? Vraag dan hier uw gratis Antistollingspas aan!