fbpx

Restklachten na sinustrombose

Onderzoeksleider: dr. Jonathan Coutinho (Amsterdam UMC)

Bij sinustrombose zitten de afvoerende vaten in de hersenen verstopt. Sinustrombose komt vooral voor bij vrouwen tussen de 20 en 50 jaar. De anticonceptiepil, zwangerschap en het kraambed zijn namelijk belangrijke risicofactoren voor deze vorm van trombose. De sterfte door sinustrombose is de afgelopen decennia gelukkig sterk gedaald (het sterftecijfer ligt op 10-15%), maar een grote groep patiënten houdt wel invaliderende restklachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen of een depressie. Deze klachten kunnen een grote impact hebben op werk, gezinsleven en sociale activiteiten. Patiënten hebben vaak veel vragen over restklachten, maar het is een onderwerp waar tot nu toe weinig onderzoek naar is gedaan.

Dr. Jonathan Coutinho en zijn collega’s willen daarom in internationaal verband onderzoeken hoe vaak patiënten welke restklachten ervaren na een sinustrombose en hoe groot de impact van deze restklachten is op hun dagelijks leven.

Dit onderzoek zal worden opgenomen als onderdeel van een grotere studie van dr. Coutinho naar sinustrombose, dat ook door de Trombosestichting wordt gefinancierd. In deze DOAC-CVT wordt de effectiviteit en veiligheid van twee bloedverdunners voor de behandeling van sinustrombose (DOAC’s en vitamine K-remmers) vergeleken.