Anticonceptiepil
De anticonceptiepil is een zeer betrouwbare en praktische methode om zwangerschap te voorkomen. Wanneer u de anticonceptiepil slikt verandert de samenstelling van uw bloed. Uw bloed bevat dan meer vrouwelijke hormonen. Dit verhoogt het risico op trombose. Hoe groot het risico is, verschilt per pil.
Leeftijd en anticonceptiemiddelen
De meest gebruikte anticonceptiepil is de combinatiepil met de hormonen oestrogeen en progestageen. Het hormoon progestageen voorkomt een zwangerschap. Oestrogeen zorgt voor een reguliere menstruatie. Oestrogeen heeft invloed op de bloedstolling; het bloed stolt sneller. Het tromboserisico is het hoogst in de eerste jaren na de start van de pil. Daarna neemt het risico op trombose toe met de leeftijd, vanaf een jaar of 35.
Op dit moment adviseert de richtlijn voor huisartsen de combinatiepil met levonorgestrel (tweede generatie) als eerste keuze voor te schrijven. Dit is de combinatiepil met het laagste tromboserisico. Bespreek in alle gevallen het gebruik van anticonceptiemiddelen met uw huisarts.
Extra risicofactoren trombose bij anticonceptiemiddelen
- Een erfelijke afwijking
- Een familiegeschiedenis van trombose
- U heeft eerder een trombose gehad
- Roken
- Overgewicht
- Pilgebruik op oudere leeftijd (35+)
Combinatiepil en progestageenpil
De anticonceptiepil bestaat in veel verschillende soorten.
- De combinatiepil bevat de hormonen progestageen en oestrogeen. Deze pilsoort wordt vaak ingedeeld in generaties, waarbij het verschil tussen generaties vaak zit in het type progestageen. Tussen de generaties zit een verschil in risico op trombose. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat een tweedegeneratiepil een iets lager risico op trombose met zich meedraagt dan een derde- en vierdegeneratiepil.
- De progestageenpil met één hormoon, ook wel de minipil genoemd, geeft geen verhoogd risico op een trombose.
Overzicht anticonceptiemiddelen en het risico op trombose
Voor een compleet overzicht kunt u de tabel in onderstaande link raadplegen. Deze tabel bevat ook de risico’s voor andere anticonceptiemiddelen met hormonen. De cijfers zijn afkomstig van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Het is raadzaam om altijd uw arts te raadplegen over uw mogelijkheden met betrekking tot anticonceptie, zelfs als de risicofactoren niet op u van toepassing zijn.
Tabel Anticonceptiemiddelen en tromboserisico
Meer informatie over anticonceptie op de site van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen
Vraaggesprek anticonceptie en hormonen
Op de site van de Harteraad kunt u een vraaggesprek lezen met prof. dr. Saskia Middeldorp, internist vasculaire geneeskunde, over het gebruik van hormonen en trombose. Het gesprek dateert van juli 2018.
Cyberpoli
De Cyberpoli is een internetkliniek en ontmoetingsplaats voor jongeren van 13 tot 26 jaar. Hier vindt u ook meer informatie over trombose en de anticonceptiepil.
Meer informatie over trombose?
Download hier onze gratis brochure.
In deze brochure leest u meer over:
✓ De verschillende soorten trombose
✓ Eerste symptomen van trombose
✓ Behandeling van trombose