Lange reizen
Als u een lange reis gaat maken zit u vaak lang stil in auto, bus of vliegtuig. Daarom neemt het risico op trombose toe, zeker bij vliegen.
Risicofactoren lange reizen
- Bij lang stilzitten is uw bloedstroom trager en kan worden belemmerd door het zitten in een bepaalde houding. Dit geeft meer kans op een verhoogde stolbaarheid van het bloed en dus op trombose. Als u lange tijd stil zit (dat kan ook tijdens bijvoorbeeld de studie zijn), kan een trombose ontstaan. Dit kan ook gebeuren bij jonge en sportieve mensen.
- Een lange vliegreis, langer dan 5 uur, kan extra risico geven op een trombose, doordat het zuurstofgehalte van de lucht lager is. Dat heeft invloed op de samenstelling van het bloed, en kan ertoe leiden dat het bloed sneller stolt. Zeker in combinatie met langdurig zitten in een vliegtuigstoel neemt het risico op een trombose dan toe. Het risico op trombose door vliegen is ongeveer 3 keer groter dan op de grond. Dit is gelukkig nog steeds een klein risico: trombose treft normaal gesproken per jaar 2 op de 1000 mensen.
Tips voor lange reizen
- Houd uw kuitspieren, voeten en armen goed in beweging.
- Zorg in ieder geval elk uur voor wat beweging.
- Gebruik geen alcohol en weinig koffie.
- Drink ruim zonder te overdrijven.
- Gebruik geen slaapmiddelen (u wordt er erg slap van en beweegt veel minder, waardoor de bloeddoorstroming achteruitgaat).
- Draag geen strakke kleding en trek eventueel uw schoenen uit.
- Gebruik alleen steunkousen in overleg met uw arts. Zelf aangeschafte steunkousen (compressiekousen) kunnen trombose in hand werken als deze te strak zitten of ze werken niet als ze te los zitten.
Mocht u verschijnselen ervaren die kunnen wijzen op een trombose, raadpleeg dan altijd een arts (ook in het land van bestemming).
Wilt u meer lezen over trombose door vliegen?
In deze folder trombose op vakantie vertellen we u:
✓ wat trombose is
✓ de risicofactoren van trombose door vliegen
✓ hoe je trombose kunt herkennen en de kans erop verkleinen