Buikvene trombose
De organen die in de buikholte zitten, hebben een eigen bloedcirculatie. De drie aders (ook wel venen genoemd) in de buikholte komen via de darmen of via de milt bij de lever uit. Als in een van die aders een stolsel zit, spreek je van buikvene trombose. Daarvan is ook sprake als er een stolsel in de ader zit die vanuit de lever, samen met andere aders, richting het hart gaat.
We onderscheiden dus vier soorten buikvene trombose:
- Mesenteriaal trombose, in de ader vanuit de darmen naar de lever.
- Vena lienalis trombose, in de ader van de milt naar de lever.
- Poortadertrombose, in de grote ader naar de lever.
- Budd Chiari trombose, in de ader vanuit de lever.
Het komt regelmatig voor dat de trombose tegelijkertijd in meerdere van deze vaten zit.
Symptomen
- Buikpijn
- Koorts
- Misselijkheid en overgeven
- Vochtophoping in de buik (ascites)
- Leverfalen
Behandeling
De behandeling van buikvene trombose bestaat uit antistollingsmiddelen om nieuwe stolsels te voorkomen. Soms is een ziekenhuisopname of zelfs een operatie nodig. De antistollingsbehandeling begint meestal, via de trombosedienst, met heparine (via een infuus of via prikken onder de huid) gevolgd door een vitamine K antagonist (cumarine).
Poortadertrombose
Poortadertrombose is de meest voorkomende vorm van buikvene trombose: dit treft per jaar 4 tot 21 mensen per 100.000. Mesenteriaal trombose komt voor bij ongeveer 3 op de 100.000 mensen per jaar. Een trombose in een van de afvoerende vaten van de lever is de meest zeldzame vorm van buikvene trombose. Dit komt maar bij 2 op de 1.000.000 mensen per jaar voor.
> Lees hier een interview met twee experts over buikvene trombose
Een trombose kan levensgevaarlijk zijn. Neem bij vermoeden van een trombose altijd direct contact op met uw (huis)arts of bel 112. |
Meer informatie over trombose?
Download hier onze gratis brochure.
In deze brochure leest u meer over:
✓ De verschillende soorten trombose
✓ Eerste symptomen van trombose
✓ Behandeling van trombose