fbpx

Darminfarct

Een darminfarct kan optreden als de bloedvaten die verantwoordelijk zijn voor de bloedvoorziening van de dikke en de dunne darm ernstig vernauwd of zelfs afgesloten zijn. Als de bloedvaten in de darm afgesloten zijn, komt de bloedvoorziening in een groot deel van de darmen in gevaar. Het kan leiden tot het afsterven van een gedeelte van de darm. Dat wordt een darminfarct genoemd.

Oorzaak

De bloedstolsels die een darminfarct veroorzaken ontstaan vaak in de slagaders in de darmen, maar het kunnen ook stolsels zijn die van elders in het lichaam met het bloed naar de darm worden meegevoerd. Deze stolsels komen dan vooral vanuit het hart, bijvoorbeeld bij boezemfibrilleren.

Symptomen

Klachten worden vaak laat ontdekt. Onbehandeld is er een hoge kans om eraan te overlijden. Een beginnend darminfarct geeft (een combinatie van) de volgende symptomen:

  • hevige buikpijn, die vaak uitstraalt naar de rug
  • koorts, misselijkheid en braken
  • diarree, vaak met bloed erbij
Een darminfarct is levensgevaarlijk. Neem bij vermoeden van een darminfarct altijd direct contact op met uw (huis)arts of bel 112.

Diagnose

Onderzoek in het stadium waar de symptomen ontstaan niet altijd op een darminfarct. In een later stadium zwelt de buik op, daalt de bloeddruk, stijgt de hartslag en wordt de patiënt koud en bleek. Ook krijgt de patiënt vrijwel altijd een bloedvergiftiging. Een darminfarct is zeer ernstig en acuut, en vrijwel altijd is een operatie en antibiotica nodig. Een darminfarct treedt meestal op bij ouderen en leidt vaak tot overlijden.

> Lees meer over darminfarcten op de website van ziekenhuis Gelderse Vallei

Download de brochure