Wat is trombose?
Bij een trombose raakt een bloedvat in het lichaam verstopt door een bloedstolsel. Dit is gevaarlijk, omdat het de bloeddoorstroming belemmert of blokkeert. Trombose kan in alle bloedvaten ontstaan en leiden tot ernstige, blijvende klachten en zelfs tot overlijden.
In het bloed zitten stoffen die voor stolling zorgen en stoffen die stolling kunnen opheffen. Het lichaam kan zo bloed tijdelijk laten stollen zodat bij een
wond het bloeden stopt.
Een trombose ontstaat als het systeem van stolling en antistolling uit balans is: het bloed stolt terwijl er geen wond is, of het blijft stollen ook als de wond al
dicht is. Een trombose kan leiden tot allerlei ernstige ziektebeelden, zoals een longembolie, trombosebeen of trombosearm. Maar ook tot een herseninfarct of hartinfarct.
Trombose in Nederland
30.000 mensen per jaar krijgen een veneuze trombose, zoals een trombosebeen of longembolie.
73.000 mensen per jaar krijgen een arteriële trombose, zoals een hartinfarct of herseninfarct.
Tromboseonderzoek: uw bijdrage telt
De Trombosestichting wil een einde maken aan tromboseleed. Wij financieren wetenschappelijk onderzoek en onderwijs aan jonge artsen en wetenschappers op het gebied van trombose. Wij geven voorlichting aan patiënten en dragen zo bij aan het voorkomen en het verbeteren van behandeling van trombose.
De Trombosestichting ontvangt geen overheidssubsidie en is afhankelijk van de bijdragen van donateurs. Steunt u ons alstublieft voor levensreddend onderzoek? Elke bijdrage helpt! Dank u wel.
Gratis Antistollingspas
Gebruikt u bloedverdunners en heeft u nog geen Antistollingspas? Vraag dan hier uw pas aan! Zo heeft u met de Antistollingspas de belangrijkste gegevens altijd op zak. U kunt bloedingen en een verkeerde behandeling voorkomen. U kunt deze antistollingspas gebruiken wanneer u bijvoorbeeld:
- Naar de huisarts, specialist of tandarts gaat
- Medicijnen ophaalt bij een apotheek of drogist
- Naar de pedicure, fysiotherapeut, mondhygiëniste gaat
- Naar de GGD gaat voor een vaccinatie